Ads

g

AYDIN TRALLES(ÜÇ GÖZLER)

Written By Unknown on 12 Nisan 2013 Cuma | Cuma, Nisan 12, 2013


TRALLES KAZI ÇALIŞMALARI GEÇEN YILDAN KALAN ÖDENEKLERLE DEVAM EDİYOR
Tralles Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Rafet Dinç, düzenlediği basın toplantısı ile kazı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Son günlerde belediye ile de sorun yaşadıklarını belirten Dinç, geçöen yılın ödenekleri ile kazı çalışması yaptıklarını, kazı evinin boşaltılması nedeniyle öğrencilerin yataca1k yer sorunu yaşadıklarını belirtti.
Tralles kazı alanında düzenlenen toplantıya Menderes Havzası Kültür ve Yaşatma Derneği Kurucu üyelerinden Akın Çelebioğlu’nun da katılığı toplantıda konuşan kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç zor şartlar altında kazıları sürdürdüklerini söyledi.
Geçen yıldan kalan ödenekle kazılara devam ettiklerini kaydeden Dinç “Şu anda 10 öğrenci ve 22 işçi olmak üzere toplam 32 kişi ile kazı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gymnasium’un güneyindeki hamam ve konut alanı ile güneydoğu kapısında kazılarımız devam ediyor. Kazıda yakın bir tarihe ait yakılmış asker malzemeleri bulduk. Bunların içinde asker kıyafetleri ve ay-yıldız da bulunuyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. 15 Haziran’da başladığımız çalışmalar 30 Eylül’de sona erecek. Gelecek olan ödeneğe göre çalışmalara devam edeceğiz. Bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Kemer Mahallesi’ndeki kazı evinin belediye tarafından boşaltılması hakkında da konuşan Dinç; “Hukuki süreç devam ediyor, bu süreçte birbirimize saygılı olmamız gerekir. Şu anda burada kalan öğrenciler zorluk yaşıyor, belediyeye yataklarımızı geri almak için dilekçe verdik. Bari yataklarımızı geri vererek kazı çalışmalarımıza katkı versinler” diye konuştu.


TRALLES KAZI ÇALIŞMALARI GEÇEN YILDAN KALAN ÖDENEKLERLE DEVAM EDİYOR
TRALLES KAZI ÇALIŞMALARI GEÇEN YILDAN KALAN ÖDENEKLERLE DEVAM EDİYOR
TRALLES KAZI ÇALIŞMALARI GEÇEN YILDAN KALAN ÖDENEKLERLE DEVAM EDİYOR
TRALLES KAZI ÇALIŞMALARI GEÇEN YILDAN KALAN ÖDENEKLERLE DEVAM EDİYOR



Tralleis 
Tralleis antik kenti Aydın ilinin kuzeyinde, Kestane dağlarının hemen güney yamacındaki plato üzerinde yer almaktadır. İl merkezine 1 km. uzaklıkta olan kent, argoslular ve Tralleis’liler tarafından kurulmuştur. Menderes havzasının verimli toprakları üzerine kurlmuş olan bu kent M.Ö.334’te İskender tarafından alınmasından sonra Hellenistik krallıklar arasında sık sık el değiştirmiştir.
Tralleis’te bu gün ayakta kalan tek yapı “Üç Gözler” olarak adlandırılan 2. asırda yapılmış olan, antik çağın eğitim, spor ve kültür açısından önde gelen yapılarından olan gymnasiuma ait kalıntıdır. Roma dönemine ait bir hamam, tiyatro, agora, stadium kentin diğer yapılarındandır. Devam eden kazılarla da kentin toprak altında kalmış kısımları ortaya çıkarılmaktadır. İlkçağda ürettiği deriler ve kırmızı renkli çanak çömlek ile ünlü olan kent, Apollonios ve Tauriskos isimli iki büyük yontu ustasını ve Ayasofya’ın mimarlarından Anthemios’u da yetiştirmiştir. Heykel sanatının dünyaca ünlü iki heykeli olan Farnese Boğazı ve Genç Atlet isimli heykeller de Tralleis’in gün yüzüne çıkan harikalarındandır. 

 
t01.jpgt02.jpgt03.jpgt04.jpgt05.jpg
t06.jpgt07.jpgt08.jpgt09.jpgt10.jpg
t11.jpgt12.jpgt13.jpgt14.jpgt15.jpg
t16.jpgt17.jpgt18.jpgt19.jpgt20.jpg

Antik kaynakların ve arkeolojik belgelerin Tralleis, bazen de Trallais olarak nitelendirdikleri kent, Aydın İlinin Mesogis (Kestane) dağlarının güney eteklerinde Trakyalılar ve Argoslular tarafından Dor göçleri sonrasında (M.Ö.13. yy.) kurulmuştur. Luwi kökenli Tralla sözcüğüne Helen dilinin …lılar halkı anlamına gelen –eis takısının eklenmesiyle türetilmiştir. Tralla kentinin halkı anlamındadır.

Tralleis hakkında yazılmış Aphrodisias’lı Apollonios’un Peri Tralleon, (Tralleis üzerine) Mısırlı Kristodoros’un Patria Tralleon (Tralleislerin ülkesi) adlı antik yapıtlar vardır. Ne yazık ki ele geçmemişlerdir. Geçen yy.da bölgede araştırmalar yapan O.Rayet ve A. Thomas Tralleis tarihini araştırmışlardır. Her ne kadar Tralleis’in tarihi Kalkolitik çağa kadar uzansa da Heredotos ve Thukydides’in yapıtlarında adı hiç geçmemektedir. İlk kez Ksenophon tarafından yazılmış Anabasis ve Helenika’da adı geçen Tralleis, Geç Arkaik ve Erken Klasik dönemlerde önce Genç Kyros’a bağlı Pers Satraplığı denetiminde, sonra Perslere bağlı Karia Satraplığı yönetimindeydi.

Tralleis M.Ö. 334 yılında Büyük İskender’in Anadolu’da Persler’e karşı yürüttüğü savaşta Magnesia ve Nysa ile birlikte direnmeden teslim oldu. Daha sonra Diadokhalar kavgaları sonrasında Tralleis uzun bir süre için Seleukoslar imparatorluğuna bağlandı. I. Antiokhos (280-261) Menderes nehri boyunca uzanan ana yolu güvence altına almak için Tralleis kentini yeniden kurdu. Seleukeia adını alan kent M.Ö. 4. yy.da Sparta ordularına karşı koyacak kadar güçlüydü. M.Ö. 3. yy.da sınırlı bir özerkliğe kavuşarak bronz sikkeler bastırdı. Tralleis M.Ö. 188’de yapılan Apameia Barışından sonra Roma denetimine girmiştir. Romalılar ve Bergamalılar arasında yapılan ikili anlaşmalarla Tralleis, Ephesos ve Telmesos gibi şehirler II.Eumenes (M.Ö. 197-160) yönetimindeki Roma krallığına hediye edildiler.Tralleis özellikle bu dönemde ekonomilerinin zirvede olduğunun göstergesi sayılan, iyi nitelikli ve değerli sayılan Cistophorlar basmışlardır. Kent M.Ö. 133 yılından itibaren resmen Roma İmparatorluğuna bağlanmıştır. Vitrivius ve Plinius, Seleukoslar sonrası dönemde Attaloslar için tuğladan yapılmış bir saraydan söz ederek, bu sarayın Zeus Larasios rahibinin evi olduğunu belirtirler Mesogis Dağları üzerinde, yeri henüz bulunmamış olan Zeus Larasios tapınağı Tralleis sikkeleri üzerinde de betimlenmiştir. Kentin ünlü yontucuları Apollonis ve Tauriskos bu dönemde yetişmiş ve önemli eserler bırakmışlardır.

Roma İmparatorluğuna bağlandıktan sonra kültürel verimliliğini aynı hızla sürdüremeyen Tralleis, Pontus Kralı Mithradates’in savaşçı girişimlerine katılmış ve bunun cezasını beş yıl ağır vergi ödeyerek görmüştür. Yeniden Pompeius, Caesar ve M.Antonius zamanlarında gelişip parlayan Tralleis’in öneminin artışında Nysa kökenli yazar Pythodoros’un rolü olmuştur.

M.Ö. 27-24 yılları arasında yaşanan büyük depremde zarar gören kent Augustus’un yardımlarıyla toparlanarak bu dönemden itibaren Caesarea adını almıştır. Cladius ve Caligula dönemlerinde Tralleis’te en güzel orijinal ve kopya yontu örnekleri verilmiştir. Bizans egemenliği altındayken önemli bir piskoposluk merkezi olan şehir 13. yy.da Selçukluların eline geçti Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kent, antik çağdaki öneminden çok şeyler yitirmiştir. Bugün Tralleisten günümüze kalan tek yapı, M.Ö. 3. yy.a tarihlenen gymnasiona ait tonozlu kalıntıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Arkadaslarını du gönder

Hediye Dua
Güllere Tıklayın, Dua Hediye Edin Ekle

BURADAYIM

blogcudur

+Sen Arama Görseller Haritalar Haberler Gmail Drive Takvim Çeviri Daha Fazlası

upload

Flash Labels by NBT

Haberler

Haberler2

Followers

Ads 468x60px

Featured Posts